Odla din egen mat

odlaDet allra bästa sättet att få till en förändring och leva efter dina resurser är att helt enkelt odla din mat själv. Nu är det ju givetvis så att vi alla inte kan vara bönder, men det är helt klart så att en egen odling gör att påfrestningen på djur och natur blir mycket mindre. Ser man på det ur tillgänglighetsmässig vinkel så är en egen odling givetvis det närmaste du kommer till nära mat. Mer närodlat än så blir det inte, och det finns en anledning till att våra traditioner och metoder har sett ut som de gjort under många år. Vi har varit väldigt duktiga på att förvara och paketera mat, för att användas när det blir kallare väder.

Nu behöver vi kanske inte gå så långt i utvecklingen, men att hämta inspiration från den tidens tillvägagångssätt är ett ekologiskt tänkande och dessutom ett sätt för dig själv att styra din egen tillgång. Det behöver inte heller vara avancerade saker du odlar. Det kan vara morötter, potatis, lökar, betor och annat naturligt som genom din egen odling ges ett mer naturligt liv än om de skulle processas på marknaden. Mer naturligt, mer nyttigt, mer miljövänligt.

Själv har jag ganska många småodlingar av olika typer, och dessutom har jag ett växthus som är till brädden fyllt. Det gör att jag har mycket egen mat som växer direkt där i min trädgård, och att komplettera det med olika fruktträd och egen svampplockning gör att flera måltider i veckan kan bestå av sådant som du själv har odlat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *